Chakra’s: wielen van energie

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en letterlijk ‘wiel’ betekent. Een chakra kun je je daarom misschien voorstellen als een draaiend wiel van energie. In ons lichaam zijn nog honderden andere van deze energiecentra aanwezig, maar ik richt me op deze zeven punten die het belangrijkst zijn.

Invloed en wisselwerking

De basis van chakra healing is afkomstig uit het Indiase Hindoeïsme. De chakra’s zijn een vast onderdeel van een mens als energetisch holistisch wezen. Zoals onze ledematen en hoofd een deel van ons lichaam uitmaken, zo maken ook de chakra’s een belangrijk en vast deel uit van ieders lichaam en energetische wezen. Zodra je jezelf of een ander aanraakt of iets denkt, beïnvloedt dat de chakra’s.
Als je nog verder gaat: alles wat je ziet, voelt, droomt, heeft invloed op minimaal één van je chakra’s. Dat chakra beïnvloedt dan weer de andere chakra’s, omdat ze niet alleen een wisselwerking aangaan met de omgeving van de mens, maar ook onderling een voortdurende dynamiek kennen.
Het is belangrijk dat de chakra’s goed op hun plaats zitten zodat alles op de juiste manier aangestuurd kan worden en signaalstoffen (hormonen) hun bestemming in het lichaam kunnen bereiken.

Wat doet het met je als er een onbalans ontstaat in een of meerdere chakra’s?

Chakra’s bevinden zich zowel in het fysieke lichaam als daarbuiten in het aura veld, en vormen ook de verbinding daartussen. Ze vertegenwoordigen ieder fysiek en mentaal deel van het menselijk lichaam. Ze zijn een communicatiemiddel voor de energie en het fysieke lichaam. De chakra’s staan in verbinding met het zenuwgestel en de endocriene klieren, die precies in de omgeving van het betreffende chakra liggen. De chakra’s zijn een van de belangrijkste onderdelen van het menselijk lichaam om alles goed in balans te krijgen en te houden. Een verstoring op fysiek gebied, bijvoorbeeld door voeding, een blessure of mentale spanning, zal zich uiten in de getroffen chakra’s en vervolgens in het aura.

Chakra’s in balans

Omgekeerd zal een verstoring in je aura, door bijvoorbeeld de invloed van je leefomgeving, de mensen om je heen, je historie, straling of andere aspecten, zich na enige tijd ook manifesteren in één of meerdere chakra’s.
Herinneringen, blokkades en ervaringen kunnen de levensenergie danig stagneren. Deze verstoringen van één of meerdere chakra’s zijn gelukkig heel makkelijk te herstellen. Het in balans brengen van de chakra’s en ervoor zorgen dat ze in balans blijven is een essentiële stap op weg naar een energiesysteem dat optimaal kan stromen. En een lichaam dat weer in zijn eigen kracht komt te staan.

Wil je meer weten over chakra’s, download dan hier een pdf met uitgebreide informatie.